Närmare trehundra biologiska kulturarvssorter är kända i dag, och i Skogbyns östra ravinhage har hittills fyrtiofem arter identifierats. Hur stor betydelse arterna haft i bygden genom tiderna vet vi inte, men att de har spelat en viktig roll utgår vi ifrån.

De som kände till växternas krafter och visste vad de kunde användas till, visste också var de skulle finna dem. Ett så artrikt växtsamhälle som en beteshagen med förflutet som slåttermark, var rätta stället att leta i.
Läkeväxterna blev förmodligen de första att komma till användning hos vanligt folk.
En av dessa arter som fortfarande ofta går att finna ute på gamla torpplatser, skogsbyar och på fäbodar är mästerroten, en viktig läkeväxt mot olika sjukdomar hos boskap.

Växter kom också till användning som bas vid matlagning, och som smaksättning.
Här röllekan. Av röllikans härliga blomkorgar kan man brygga ett gott te. Röllekan är en biologisk kulturarvsväxt som gynnas av såväl slåtter som bete och attraherar pollinerare.



Kryddor som importerades till Sverige hanterades och förädlades till en början av munkar och det dröjde innan kryddorna blev tillgängliga för vanligt folk. Tills dess fick man lita på de arter som gick att finna ute i naturen.
Växterna användes också för tillverkning av redskap. För det behövdes olika trädslagsarter med olika slitförmåga, styrka och elasticitet. Smidighet och seghet var också viktigt.
Innan linet kom till användning i Sverige för tillverkning av tyg, användes brännässlan som bas för tillverkning av netteltyg. Netteltyget är inte lika starkt och lättarbetat som lin, men fullt användbart.
Tyger behövde färgas in för att få önskat utseende och utsmyckning, och även bruksföremål som tillverkades, behövde ibland få färg. Till det användes färgväxter som lav, vedsvampar, kärlväxter med flera.

Kunskapen om arternas användningsområden har över generationer samlats och fördjupats.
De biologiska värdena för sån här kulturmark är kända för oss. De immateriella värdena kan vi bara ana oss till.
Säkert finns det fortfarande ett stort antal växter vars krafter och funktioner ännu inte prövats, hemligheter som vi inte vet någonting om.