Nöt, lamm och Linderödsgris

Om nötkött

Normalt har vi två veckors leveranstid på nötkött men viss variation kan förekomma beroende på årstid och tillgång till slakteri.

Nötets bakdelskött (filé, biff, rostbiff, fransyska, ytterlår, innerlår) har köttiga, fintrådiga muskler med få hinnor, och passar därför bäst för stekning och grillning, ytterlåret undantaget.

Framdelsköttet (entrecôte, högrev, märgpipa) är benigare, med grövre och kortare muskler och mer hinnor och senor.

Dessa styckningsdelar passar bäst för kokning eller gryträtter, entrecôten undantagen.

Entrecôte ger ett utmärkt stekkött.

Om lammkött

Färskt lammkött kan beställas under säsongen augusti till februari, utöver det har vi i regel fryst kött.

Lammkött är fintrådigt och mört.

Allt lammkött är tillräckligt mört för stekning och grillning.

Om kött från Linderödssvinet

Levereras året runt efter tillgång.

Köttet från Linderödssvinet är fint marmorerat och välsmakande – det smakar så som fläskkött ska smaka, så som det gjorde förr.

Filé, kotlett och karréskivor är bra att steka.

För kokning passar lägg, revbensspjäll, skinka och bog.

Karré i skivor går också utmärkt att grilla, liksom kotletter med fettranden kvar.
Revbensspjäll kräver passning och tålamod men blir bra om man grillar långt från glöden och vänder flera gånger.
Färsk skinka i skivor, kotlettrad utan ben och fett, eller fläskfilé funkar bra att grilla i mindre bitar på spett – kanske invirat i bacon? 

Persilja i Gröna Hagen
Gröna Hagars fläsklägg av Linderödssvin