Linderödsgrisen

Linderödsgrisen är en svensk, utrotningshotad lantras. Köttet är välsmakande, fint marmorerat och rikt på nyttiga omega-3 fettsyror.

Tackvare att Linderödsgrisen aldrig utsatts för förädlad avel, utan avlas med syfte att bevara rasens ursprung, smakar köttet så som det gjorde förr.
Så som fläskkött och skinka ska smaka.

Våra grisar på Fallängetorp går ute året om och får böka med trynet i jorden och snön så mycket de vill.

Grisarna har tillgång till välhalmade hyddor att söka skydd i om det regnar eller är kallt, men ligger helst ute.

Idag finns det bara omkring femhundra avelsregistrerade Linderödssvin. Vi vill hjälpa till att bevara rasens fortlevnad.

Fallänges avelsgalt heter Pelle. Han sköter betäckningen av våra tre suggor Charlie, Siri och Polka. Suggorna levererar en kull vardera per år.

Grisarna äter gräs, spannmål, frukt och grönsaksrester. Kultingarna går med mammorna och diar, tills mammorna vänjer av dem vid det och de är stora nog att äta vanlig mat.

Vi kör själva till slakt, när den dagen kommer, i våra egna transporter som grisarna är väl bekanta med. Det välbekanta håller dem lugna. Slakten sker vid 1-1,5 års ålder.