Snabblagat långkok


Petter Oscarsson, kock  Karmansbo Herrgård gillar att experimentera med smaker och råvaror. Det var när han på en restaurang blev serverad oxkind med rödvinssås, som idén till att utveckla en egen variant föddes. Det visade sig bli en lyckad variant som kammade hem förstapriset.

Petter försöker slå hål på uppfattningen att filén är den bästa delen. Med sin rödvinskokta oxkind har han bland annat övertygat landshövding Ingemar Skogö att hans maträtt är godast i länet.


– Oxkind har en kraftigare köttsmak än andra köttprodukter. En bra tillagad oxkind är mycket godare än oxfilé och den blir så mör att den smälter i munnen, säger Petter.


Oxkinderna fick ligga i rödvinslag i drygt ett dygn, därefter var det långkok som gällde med rotfrukter, örter, vitlök och även lite varmrökt fläsk från Nibble Gård utanför Västerås.

En klar fördel med den här anrättningen är att den kan nå konsumenten färdiglagad och vakuumförpackad, och därefter enkelt och snabbt värmas i mikrovågsugn. Ett snabblagat långkok.


I och med segern i länsfinalen får Petter nu representera Västmanland i den nationella finalen nästa år tillsammans med Lennart, Gröna Hagars Kött varifrån oxköttet kommer.


Petter-Oscarsson200
Lennart-Westerdahl200

– Det är jättekul att vinna och känns spännande inför finalen, tycker Petter och Lennart.

DELA DETTA