Matverk – produkttävlingen med gastronomi i fokus


”Matverk 2014” är en riksomfattande produkttävling där lag om 2–3 personer som representerar olika roller i det gastronomiska utvecklingsarbetet – odlare/uppfödare, förädlare och kock – samarbetar kring att ta fram en ny förädlad produkt präglad av den svenska gastronomin och med en regional förankring.

Tävlingen genomförs som landskapsvisa deltävlingar och en riksfinal. Till riksfinalen kvalificerar sig de produkter som är vinnare i varje landskapsfinal.


Finalerna skedde löpande i de olika landskapen under hösten. Varje lag tävlade om att vinna Matverk i sitt landskap och få en fribiljett till riksfinalen på Gastronomiskt Forum i Nyköping den 29–30 januari 2014.


Syftet med tävlingen är bland annat att nya produkter ska få se dagens ljus, bli provade i jury och därefter etableras i butik, restaurang- eller storkök.

Lena-Ryberg-Ericsson

Ledde regiontävlingen gjorde Lena Ryberg-Ericsson,Västmanlands matambassadör, tillika projektledare för Smaka på Västmanland.


Smaka på Västmanland är en ekonomisk förening med visionen att stärka landsbygdsföretag, skapa arbetstillfällen samt en god, trygg, nyttig, hållbar och nära matkedja med utvecklad regional matkultur.

DELA DETTA