Vår samarbetspartner heter Stora Ekeby Kött och kommer att tillverka Gröna Hagars nya korv. Vi har två spännande produkter klara som nu ska ut till försäljning.
Stora Ekeby är känt för bland annat sin fina, egenproducerade chark.
Susanne och Fredrik Esseen på Stora Ekeby driver köttbutiken i Saluhallen Slakteriet i Västerås med egen, hantverksmässig charktillverkning.
I butiken från vänster Oliver Gustavsson, Petra Johansson, Lasse Eriksson och Susanne Esseen.
– Förut lät vi legotillverka våra charkvaror, berättar Susanne. Och anlitade olika underleverantörer.
Men en dag klev charkmästare Sune Elvelin in i vårt liv med fyrtioårig erfarenhet och sa att han ville jobba med oss. Sen den dan tillverkar vi all chark själva, hantverksmässigt och på plats här i Saluhallen.
Charkmästare Sune Elvelin.
Stora Ekeby är en släktgård i Rytterne socken med ekologisk köttdjursuppfödning. Det har funnits köttdjur på Stora Ekeby under de tre senaste generationerna och Fredrik och Susanne Esseen är fjärde generationen lantbrukare på gården.
– Förr sålde vi köttet till slakterier, berättar Susanne. Men började så småningom sälja köttlådor direkt till kunden istället. Det kändes viktigt att få träffa kunderna och berätta om våra högkvalitativa produkter, vi ville höra kundernas åsikter och önskemål. Och vi ville kapa bort mellanhänderna. Korta av produktionsledet.
Susanne tycker det är viktigt att kommunicera med kunderna och hon tror det är viktigt för kunderna att känna sin köttleverantör. Att känna trygghet och få info om produkten, kunden har ju ändå tagit ställning och vill äta ett bra kött – ekologiskt och närproducerat.
– Det verkar som om vi går in i en tid där man lagar större mängder, gör matlådor och tänker mer hållbart.
– Sen finns det de kunder som vill unna sig lite lyx, vill titta på köttet, vill ha koll på kvalitén och samtidigt få en trevlig pratstund!
Kundkontakten är viktig, och lika viktig är samarbetet.
Vi träffade Gröna Hagars Kött en gång för länge sen på en utbildning hos Hushållningssällskapet och fattade genast tycke för dem och vi hade jättetrevligt tillsammans.
Sen dess har vi mötts och setts och provsmakat varandras produkter.
Och nu när Stora Ekeby har egen charktillverkning ska vi legotillverka Gröna Hagars nya korv.
Det är vi väldigt glada över, för vi tror på samarbete istället för konkurrens.
Bondelivet kan ju dessutom vara lite ensamt ibland, men med samarbetspartners får man arbetskamrater. Kollegor i samma sits att stötta, stöta och blöta saker med.
Samarbetet gör oss dessutom starkare på marknaden eftersom vi jobbar mot samma mål med att föra fram vikten av svenska, närproducerade livsmedel.
På Stora Ekeby har Susanne och Fredrik en gårdsbutik, Mangelboden.
Till Mangelboden kan man göra helgutflykter och njuta av lantluften, handla om man vill och ta en fika.
Mangelboden har öppet 10-16 lördag och söndag.
I Saluhallen i Västerås hittar man också Stora Ekebys ostbutik med diverse delikatesser, där kan man äta dagens husman och nu har de öppnat Västerås första korvbar!
I korvbaren serveras Stora Ekebys nygrillade korv i bröd från Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping.
Korven serveras med karamelliserad lök, olika jättegoda röror samt surkål.
Låter inte det gott?
Gå dit och smörj kråset, det ska vi på Gröna Hagars Kött också göra!