Rödvinskokt oxkind vann i Västmanland 2013

Vinnarrätten i tävlingen Matverk Västmanland där kockar och råvaruproducenter tävlar ihop blev Rödvinskokt oxkind från Gröna Hagars Kött med varmrökt sidfläsk och smålökar.

Vinnarna är Petter Oscarsson, kock på Karmansbo Herrgård, med lagkamrat råvaruproducenten Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött.

Länsfinalen avgjordes på Västerås slott med landshövding Ingemar Skogö som juryordförande.
Nu ska Petter Oscarsson och Lennart Westerdahl tävla i nationella finalen i Nyköping den 29–30 januari 2014.– Oxkind har hittills varit en ganska ovanlig rätt på svenska matbord, säger Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött. Men det är en styckningsdel som blivit alltmer eftertraktad på senare tid. Många kockar frågar efter kind idag. Man har upptäckt hur mört och gott det kan tillagas.

Rodvinskokt-oxkind 200

Juryns motivering löd så här: ”De tävlande har skapat en produkt som är en upplevelse att njuta av. I produkten har man lyckats att balansera doft och smak på ett utomordentligt sätt där råvarornas naturliga smaker är tydliga. Med en briljant teknik har de tävlande skapat en textur som är silkeslen och utöver det vanliga. Idén med att kunna köpa udda köttdetaljer som är förädlade genom långkok till snabbmat som passar i dagens samhälle är ett innovativt sätt att bevara svenska och västmanländska matlagningsmetoder och tillagningssätt. Produkten har en hög potential på marknaden genom att den smarta förpackningen gör att det är lätt att värma och servera riktigt god vällagad mat på kort tid.”

DELA DETTA