Macka från Hackholmssund
4 portioner
120 min
Rostbiffsmacka på stekt surdegsbröd, grov dijonsenapmajonnäs, riven pepparrot, karamelliserad lök, smörgåskrasse och pankofriterad saltgurka.
Superbra mat att till exempel servera utomhus.
Recept
Thomas Jensen
Köksmästare på Hackholmssunds konferens
Rostbiff
Ingredienser
ca 600 gr Rostbiff
2 msk Rapsolja
25 gr Smör
Salt
Svartpeppar
Tillagning
- Sätt ugnen på 125°.
- Bryn köttet runtom i rapsolja i en stekpanna. Klicka i smöret och ös köttet med smör. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra köttet runtom.
- Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del.
- Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, 45-60 min.
- Ta ut när den har önskad temperatur, låt vila och svalna något innan den skivas tunt.
Grov dijonsenapsmajonnäs
Ingredienser
1 st Ägg
2,5 dl Rapsolja
1 msk God vinäger
0,5 dl Grov dijonsenap
3 stänk Worcestershiresås
Salt
Svartpeppar
Tillagning
- Knäck ägget i en stavmixerbunke eller en hög behållare.
- Tillsätt vinäger, senap och Worcestershiresås.
- Mixa och strila i oljan.
- Smaka av med salt och peppar.
Pankofriterad saltgurka
Ingredienser
2 st Hel saltgurka
1 st Ägg
0,5 dl Majsstärkelse
1 dl Pankoströbröd
Olja till fritering
Salt
Tillagning
- Dela saltgurkan på längden och torka lite med papper.
- Vispa ihop ett ägg i en liten skål.
- Lägg majsmjöl och pankoströbrödet i separata skålar.
- Panera saltgurkorna en och en i först majsmjöl sen det uppvispade ägget och till sist pankoströbrödet.
- Fritera på 180 grader cirka 2 min eller tills gyllenbruna.
- Salta.
Karamelliserad lök
Ingredienser
4 st Gula eller röda lökar
2 msk Smör
Salt efter smak
2 tsk Strösocker
1 dl Vatten
Tillagning
- Skiva löken.
- Hetta upp smöret i en panna på hög värme.
- Bryn löken så att den tar färg.
- Dra ned värmen och låt löken mjukna i 10-15 minuter.
- Salta och sockra.
- Häll på vatten och låt det koka in.
- Löken är klar när den är riktigt mjuk och söt.
Arrangering
Ingredienser
4 skivor Surdegsbröd
ca 100 gr, hel Pepparrot
1 ask Smörgåskrasse
Tillagning
Stek surdegsbröd i smör på båda sidorna.
Skala en liten bit pepparrot och klipp en ask med smörgåskrasse.
Fördela tunt skuren rostbiff, senapsmajonnäsen, den karamelliserade löken och pankofriterad gurka på det stekta surdegsbrödet.
Riv på pepparrot och lägg på krassen.