Gröna Hagars kött är exceptionellt!

Under hösten 2021 var vi i Gröna Hagars Kött med på Exceptionell Råvaras ordinarie smakbedömning av råvaror i Stockholm. Ett tjugotal kockar satt jämte varann vid ett bord och tittade, luktade och smakade. Bedömde utseende, mörhet, saftighet och smak.

Det är under provsmakningen strängeligen förbjudet för kockarna att prata eller på nåt annat sätt kommunicera med varann. Bedömningen ska vara var och ens egen.
Naturligtvis handlar det om blindprovning så kockarna vet inte varifrån köttet kommer.

Efterhand kockarna blev klara med sin bedömning ställdes tallrikar med kött som blivit över fram till oss övriga mötesdeltagare så att vi också fick smaka och göra vår bedömning.

För oss i Gröna Hagars Kött gick det mycket bra. Vi fick bedömningen Exceptionell Råvara för båda våra bidrag, lamm- och nötkött. Det är en jättestor framgång för oss. Det här har vi kämpat för i många år.

Exceptionellt lammkött från Gröna Hagars Kött
Exceptionellt nötkött från Gröna Hagars Kött

Exceptionell Råvara

Exceptionell Råvara är en ideell förening där Sveriges bästa kockar möter Sveriges bästa producenter för att utveckla framtidens exceptionella svenska råvaror.
Kockarna bedömer råvarorna och ger feedback till producenterna. Producenterna berättar om produktionen, raserna, typ av foder, betesmarker, styckdetaljer, hängmörning med mera.

En gång per år utses de råvaror som vinner utmärkelsen Exceptionell Råvara. Då provas alla anmälda bidrag av en stor grupp kockar. Varje bidrag poängsätts utifrån givna kriterier.

Man börjar alltid provningen med ett referensprov bestående av en svensk standardråvara för den provning som ska ske. Det är poängen som avgör om en råvara blir exceptionell, inte placeringen mellan de olika bidragen. 

De senaste åren har fokus legat på lamm, nöt, gris och fågel.

DELA DETTA