Den första matentreprenören 2011

Den första någonsin att utses till Årets matentreprenör i Västmanland är Lennart Westerdahl från Skogbyn.

matentreprenor1

Landshövding Ingemar Skogö gratulerar Lennart Westerdahl.


– Det är överraskande och känns overkligt, säger Lennart. Men visst är det härligt med den här typen av klapp på axeln från någon vid sidan av, och att få höra att man gjort något bra.

Gröna Hagars Kött har stor del i utmärkelsen, menar Lennart, även om den är till honom personligen.
– Det är ett erkännande att vi gjort rätt, och kommit en bit på väg. Att bli uppmärksammad så här ger energi att fortsätta utvecklingsarbetet.

Priset på 20 000 kronor är instiftat av LRF Konsult och Länsförsäkringar Bergslagen, och det delas ut på Brunnby Lantbrukardag den 7 juli.
Juryn består av landshövding Ingemar Skogö, matambassadör för Västmanland, Leif Skanevall, LRFs regionförbundsordförande Sture Johansson, LRF Konsults regionchef Erik Malm och Länsförsäkringar Bergslagens försäljningschef Johan Litsmark.
Där fanns ett stort antal nominerade att välja bland och många goda krafter, så juryns beslut var inte enkelt, men det var Lennarts övertygelse, hans drivkraft, och de fokus som finns på kunden och kundens behov som fick juryn att bestämma sig. Liksom det faktum att det går att hitta en ekonomiskt sund verksamhet för flera lantbrukare som driver verksamhet i mindre skala, samt trovärdigheten i konceptet.
– Allt handlar ju om att ge kunden det kunden vill ha, säger Lennart.

För prissumman ska Lennart tillsammans med hustru Gunnel åka till Terra Madre-dagarna i Turin. Terra Madre är Slow Foods internationella nätverk för människor som engagerar sig i att ge världen god, ren och rättvis mat.
– Det är Gunnels idé, skrattar Lennart. Det var hon som bad mig bjuda henne på resan. Och det tycker jag är en bra idé.

Foto: Johan Litsmark, Länsförsäkringar

DELA DETTA