AROS120

 

 

Frank110

 

 

Friibergs170

 

Farna120
 

 

 Grand160

 

Hofvander120

 

 

Långholmen Wärdshus, Stockholm.

 

noia120

 

Noors150

 

Nasby135


Oaxen150

 

ProFarmmat120

Regissors120



Rival120 

 

Rosendal180



 

Schenstromska150

 

skarholmen110 

 

Stenugn120 

 

Spritmuseum150

 

SvaMagra160


 

 32rum110

 


 Tarna115

 


Aske155

 

 

 Von Kraemers155

 

 

Kom till Gården

När ”Kom till Gården” i Svartådalen arrangerades var det vi på Fallängetorp Lantbruk som deltog, från Gröna Hagars Kött.

 

fallangetorp2

Efter en intensiv tid av förberedelser kunde vi hälsa dagens gäster välkomna.

Medverkande under dagen förutom Gröna Hagars Kött med grillning, var radiokocken Ralf Håkan som lagade Portvinslammgryta till lunch, samtidigt som han glatt och entusiastiskt berättade om kött, och svarade på frågor från besökarna.

 

radio-kock-ralf-hakan2

Fokus denna dag lade vi på lammproduktionen. En rad aktiviteter erbjöds, såsom fårvallning tillsammans med Dick Lindfors och hans hundar; fårklippning med Johan Ulhås; karda, spinna och tova med Lena MatsAnders, och papperstillverkning med Mellanskog.

 

spinning2

papperstillverkning2

Hästen Wippe och kusken Carin tog besökarna med på en guidad tur i vagn, med berättelser om gårdens produktion och historia.
Turen innehöll även ett besök hos kossorna och den häftiga tjuren Omar.

Det blev en härlig dag med fint väder, och drygt 300 besökare på gården.

 

anitha-och-sala-allehanda2

Tack alla ni som kom och besökte oss på Fallängetorp, och välkomna igen både ni, och alla andra nästa år på ”Kom till Gården”, lördagen den 3 augusti!

 

far-och-lamm2

Vin- och delikatessmässan


I fredags och lördags deltog vi i Västerås första vin- och delikatessmässa någonsin. Mässan blev en succé och fick över 4 100 besökare.

Vi på Gröna Hagars Kött vill tacka alla som besökte oss i vår monter och pratade en stund, provsmakade, beställde kött, chark och lammskinn, såg vårt bildspel och svarade på frågorna som tillhörde det.

Vin- och delikatessmassa


Provsmakning

Det blev två intensiva mässdagar där vi bjöd på Gröna Hagars Salalami efter eget, hemligt recept, och på rökt fårfiol, samtidigt som vi träffade gamla och nya kunder, och pratade köttlådor av nöt och lamm.

provsmakning


Vårt deltagande i mässan blev möjligt tackvare Carina Wahlberg, projektanställd hos oss i Gröna Hagars Kött. Carina förberedde allt, skaffade fram material och så vidare.


Lammskinn
Intresset för våra fina lammskinn var stort på mässan, och det är kul. Det märktes att många redan har börjat fundera över julklappar.

lammskinn


Här vill vi passa på att meddela att det nu är säsong för lamm.
Därför ber vi alla som vill fylla frysen med lammkött att fundera ut hur, när och vart ni vill ha ert lamm levererat. Det underlättar för vår planering.

Beställ här på hemsidan i vår nya butik, så hör vi som vanligt av oss och kommer överens om leveransvillkor.


Tävlingen

Många deltog i frågetävlingen där det gällde att känna igen och namnge olika blommor i gröna hagen. Vi körde ett bildspel med bilder på våra djur och våra hagar, blandat med bilder på blommor från landskapet där din smakupplevelse skapas.
Nu ska erkännas att det kanske inte var de lättaste arterna att känna igen. Men flera växter och blommor i våra hagar är lite ovanliga, och skulle inte existera utan betande djur.

bildspel

De rätta svaren och vinnaren kommer att presenteras här på vår hemsida så snart vi hunnit gå igenom alla inlämnade bidrag.


Hjärtligt välkomna, alla nya prenumeranter!

Vasteras tidning

På bilden blir Anitha på Fallänge intervjuad av Lasse Blom, chefredaktör på Västerås Tidning.
Efter intervjun blev Lasse prenumernat på Gröna Hagars Kötts nyhetsbrev.
Och det är kul, tycker vi.

Välkommen
Lasse, och alla som antecknade sig för vårt nyhetsbrev i samband med mässan.

 


Ny mässa nästa år

lammskinn1

Enligt arrangören blir det självklart en ny Vin- och Delikatessmässa nästa år, den 20-21 september 2013
Hoppas vi ses då!

Men redan nu på lördag 29 september ses vi på marknaden i Flängan, och på Bondens egen Marknad i Västerås, om ni vill. Vi vill gärna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den första matentreprenören

Den första någonsin att utses till Årets matentreprenör i Västmanland är Lennart Westerdahl från Skogbyn.

matentreprenor1

 

 

 

 

 

 

 



Landshövding Ingemar Skogö gratulerar Lennart Westerdahl.

 





– Det är överraskande och känns overkligt, säger Lennart. Men visst är det härligt med den här typen av klapp på axeln från någon vid sidan av, och att få höra att man gjort något bra.

Gröna Hagars Kött har stor del i utmärkelsen, menar Lennart, även om den är till honom personligen.
– Det är ett erkännande att vi gjort rätt, och kommit en bit på väg. Att bli uppmärksammad så här ger energi att fortsätta utvecklingsarbetet.

Priset på 20 000 kronor är instiftat av LRF Konsult och Länsförsäkringar Bergslagen, och det delas ut på Brunnby Lantbrukardag den 7 juli.
Juryn består av landshövding Ingemar Skogö, matambassadör för Västmanland, Leif Skanevall, LRFs regionförbundsordförande Sture Johansson, LRF Konsults regionchef Erik Malm och Länsförsäkringar Bergslagens försäljningschef Johan Litsmark.
Där fanns ett stort antal nominerade att välja bland och många goda krafter, så juryns beslut var inte enkelt, men det var Lennarts övertygelse, hans drivkraft, och de fokus som finns på kunden och kundens behov som fick juryn att bestämma sig. Liksom det faktum att det går att hitta en ekonomiskt sund verksamhet för flera lantbrukare som driver verksamhet i mindre skala, samt trovärdigheten i konceptet.
– Allt handlar ju om att ge kunden det kunden vill ha, säger Lennart.

För prissumman ska Lennart tillsammans med hustru Gunnel åka till Terra Madre-dagarna i Turin. Terra Madre är Slow Foods internationella nätverk för människor som engagerar sig i att ge världen god, ren och rättvis mat.
– Det är Gunnels idé, skrattar Lennart. Det var hon som bad mig bjuda henne på resan. Och det tycker jag är en bra idé.

Foto: Johan Litsmark, Länsförsäkringar
Text: Carina Kreku Hofvander Ad Manum

Landsbygdprojekt

Med motiveringen ”projektet handlar om att utveckla förutsättningar för lokal mat av hög kvalitet – allt från produktion och förädling till att hitta kunder och distribuera varorna” vann Västmanlands län, Lokal mat i Svartådalen–LOMIS i kategorin Årets Landsbygdsprojekt 2009 en Ullbagge.

Nästan 300 landsbygdsutvecklare, företagare, politiker och makthavare samlades under onsdagskvällen den 30 september på Skansen för att se vinnarna av Årets Landsbygdssatsningar koras.

– Det känns fantastiskt roligt att som ordförande för Svartådalen men även som en i Gröna Hagars Kött få vara med och representera det arbetet som får så mycket uppmärksamhet, säger Anitha Barrsäter.
Gröna Hagars Kött ingick i den nomineringsfilm som visades på galan.
– Bygden kan känna stor stolthet för det arbete som alla bidrar med och som lett fram till den fina utmärkelsen, fortsätter Anitha. Det är den första som delats ut men den blir återkommande.
LOMIS projektledare Lisa Hallin och Anitha fick motta många frågor och komplimanger om arbetet under kvällen.
– Studiebesöken i bygden kommer att bli ännu fler än tidigare!

Jordbruksminister Eskil Erlandsson, en av prisutdelarna säger att de satsningar som korats under Landsbygdsgalan är inspirerande exempel på kreativitet och företagsamhet som finns på svensk landsbygd. De är också exempel på hur landsbygdsprogrammets åtgärder kan stimulera enskilda eller grupper att förverkliga idéer.

 bild

Ullbaggevinnarna tillsammans med Jordbruksminister Eskil Erlandsson.

 

Text: Carina Kreku Hofvander Ad Manum

 

Höstbruk i gröna hagen

Nu är lösdriften iordninggjord. Kor, kalvar och ungdjur är insläppta, men går fortfarande ut och in som de vill mellan hagen och de ombonade boxarna med tjock bädd av torv och halm. Inte förrän i början av december tas djuren in för vintern, och grupperas i lämpliga boxar. Då tas också de äldsta kossorna in i ladugårdsvärmen.

hb1

hb2

Växtnäringen cirkulerar
Men innan kossorna får flytta in krävs en del förberedelser. Den djupströbädd de gått på under föregående vinter ska mockas ut och brukas ner i jorden. Det är av miljöskäl bädden fått ligga kvar ända tills nu. För att näringsläckage till luft och vatten ska bli minimal.

hb3

hb4

Först sprider man gödslet med gödselspridare, sen brukar man ner det så fort som möjligt genom plöjning så det inte ligger ovanpå marken och lakar ur, utan kommer ner i jorden och bildar växtnäring till nästa års gröda.

hb5

Näringen blandas med jorden
I Gröna Hagars ekologiska lantbruk recirkulerar växtnäringen. All näring som finns i gödseln tas tillvara. Inget går i spillo.
Man plöjer för att blanda ner gödseln, men också för att vända upp jorden så den fryser sönder under vintern och blir mer lättbrukad till nästa vår. Dessutom plöjer man ner ogräs som på så sätt får svårare att komma upp.

hb6

Med detta avslutas odlingsåret. Det här är det sista som sker i det ekologiska jordbruket och nu ska jorden vila i väntan på våren och vårbruket.
Nu kan vintern få komma.

hb7

 

Text och bild: Carina Kreku Hofvander Ad Manum


Trevlig midsommar gul

MissingPeople

 

Missing People Sweden, MPS, är en ideell förening som hjälper polis och anhöriga runt om i Sverige med efterlysningar, skallgångar, dykningar och hundspårning när personer försvinner spårlöst.

Genom att ha lokalavdelningar i varje län jobbar MPS mot att kunna genomföra skallgångar inom 6 timmar från att de fått in anmälan om en försvunnen person, oavsett var i landet personen har försvunnit.


Missing People Sweden har tillkommit genom idogt arbete från ett antal frivilliga och med ekonomiskt stöd från såväl privatpersoner som företag.


Vi i Gröna Hagars Kött är medlemmar och stödjer Missing People Sweden, MPS.
Gör det du också!

Läs mer om Missing People, om att bli medlem och stödja MPS.