AROS120

 

 

Frank110

 

 

Friibergs170

 

Farna120
 

 

 Grand160

 

Hofvander120

 

 

Långholmen Wärdshus, Stockholm.

 

noia120

 

Noors150

 

Nasby135


Oaxen150

 

ProFarmmat120

Regissors120



Rival120 

 

Rosendal180



 

Schenstromska150

 

skarholmen110 

 

Stenugn120 

 

Spritmuseum150

 

SvaMagra160


 

 32rum110

 


 Tarna115

 


Aske155

 

 

 Von Kraemers155

 

 

Rödvinskokt oxkind vann i Västmanland

Vinnarrätten i tävlingen Matverk Västmanland där kockar och råvaruproducenter tävlar ihop blev Rödvinskokt oxkind från Gröna Hagars Kött med varmrökt sidfläsk och smålökar.

Vinnarna är Petter Oscarsson, kock på Karmansbo Herrgård, med lagkamrat råvaruproducenten Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött.

Länsfinalen avgjordes på Västerås slott med landshövding Ingemar Skogö som juryordförande.
Nu ska Petter Oscarsson och Lennart Westerdahl tävla i nationella finalen i Nyköping den 29–30 januari 2014.



– Oxkind har hittills varit en ganska ovanlig rätt på svenska matbord, säger Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött. Men det är en styckningsdel som blivit alltmer eftertraktad på senare tid. Många kockar frågar efter kind idag. Man har upptäckt hur mört och gott det kan tillagas.

 

Rodvinskokt-oxkind 200Juryns motivering löd så här: ”De tävlande har skapat en produkt som är en upplevelse att njuta av. I produkten har man lyckats att balansera doft och smak på ett utomordentligt sätt där råvarornas naturliga smaker är tydliga. Med en briljant teknik har de tävlande skapat en textur som är silkeslen och utöver det vanliga. Idén med att kunna köpa udda köttdetaljer som är förädlade genom långkok till snabbmat som passar i dagens samhälle är ett innovativt sätt att bevara svenska och västmanländska matlagningsmetoder och tillagningssätt. Produkten har en hög potential på marknaden genom att den smarta förpackningen gör att det är lätt att värma och servera riktigt god vällagad mat på kort tid.”

 

Snabblagat långkok


Petter Oscarsson, kock Karmansbo Herrgård gillar att experimentera med smaker och råvaror. Det var när han på en restaurang blev serverad oxkind med rödvinssås, som idén till att utveckla en egen variant föddes. Det visade sig bli en lyckad variant som kammade hem förstapriset.

Petter försöker slå hål på uppfattningen att filén är den bästa delen. Med sin rödvinskokta oxkind har han bland annat övertygat landshövding Ingemar Skogö att hans maträtt är godast i länet.


– Oxkind har en kraftigare köttsmak än andra köttprodukter. En bra tillagad oxkind är mycket godare än oxfilé och den blir så mör att den smälter i munnen, säger Petter.


Oxkinderna fick ligga i rödvinslag i drygt ett dygn, därefter var det långkok som gällde med rotfrukter, örter, vitlök och även lite varmrökt fläsk från Nibble Gård utanför Västerås.

En klar fördel med den här anrättningen är att den kan nå konsumenten färdiglagad och vakuumförpackad, och därefter enkelt och snabbt värmas i mikrovågsugn. Ett snabblagat långkok.


I och med segern i länsfinalen får Petter nu representera Västmanland i den nationella finalen nästa år tillsammans med Lennart, Gröna Hagars Kött varifrån oxköttet kommer.


Petter-Oscarsson200       Lennart-Westerdahl200

– Det är jättekul att vinna och känns spännande inför finalen, tycker Petter och Lennart.

 

Matverk – produkttävlingen med gastronomi i fokus


”Matverk 2014” är en riksomfattande produkttävling där lag om 2–3 personer som representerar olika roller i det gastronomiska utvecklingsarbetet – odlare/uppfödare, förädlare och kock – samarbetar kring att ta fram en ny förädlad produkt präglad av den svenska gastronomin och med en regional förankring.

Tävlingen genomförs som landskapsvisa deltävlingar och en riksfinal. Till riksfinalen kvalificerar sig de produkter som är vinnare i varje landskapsfinal.


Finalerna skedde löpande i de olika landskapen under hösten. Varje lag tävlade om att vinna Matverk i sitt landskap och få en fribiljett till riksfinalen på Gastronomiskt Forum i Nyköping den 29–30 januari 2014.


Syftet med tävlingen är bland annat att nya produkter ska få se dagens ljus, bli provade i jury och därefter etableras i butik, restaurang- eller storkök.

 

Lena-Ryberg-EricssonLedde regiontävlingen gjorde Lena Ryberg-Ericsson, Västmanlands matambassadör, tillika projektledare för Smaka på Västmanland.


Smaka på Västmanland är en ekonomisk förening med visionen att stärka landsbygdsföretag, skapa arbetstillfällen samt en god, trygg, nyttig, hållbar och nära matkedja med utvecklad regional matkultur.

 

 

 

 

Vin- och delimässan 2013

Vi kommer att delta på Vin- och delimässan i år också.
Plats Aros Congress Center.
Tid fredag 20 september kl. 13 – 20 och lördag 21 september kl. 11 – 19
Tänk på att entrén stänger en timme innan stängning.

Välkomna!

Vin-och-deli

Bildgåta
Är Grönahargarna på fotot 'in action' före, under eller efter mässan och vinprovningen?

 

Läs mer om Vin- och delimässan.

 

Smaka på Västmanland

På lördag den 19 augusti finns vi på torget i Västerås i samarbete med Smaka på Västmanland.
Tillsammans med Magnus Kök kommer vi att ha provsmakning på grillat lamm. Sen kommer jag (Lennart) vara med i juryn i matlagningstävlingen. Det kommer bli spännande!

Till Smaka på Västmanland
Till Magnus Kök



Stämningsfullt i kohagen

Magisk konsert i kohagen i Skogbyn drog publik i alla åldrar från när och fjärran. I en bäckravin avnjöts både kammarmusik och skönsång.

Under lördagskvällen den 10 augusti, efter Svartådalens fjortonde hantverksrunda, hölls en närapå magisk konsert i gröna kohagen i Skogbyn.
I en bäckravin fick publiken avnjuta både kammarmusik och skönsång.

Publiken500
Publiken var i alla åldrar och kom från när och fjärran.


Först ut var Samuel Coppin till vardags förstecellist i Västerås Sinfonietta, Andreas Genberg gitarrlärare på Carlforsskas estetiska program, och Malin Trast frilansande musiker och flöjtlärare på Sala Kulturskola.
Trion framförde bland annat en spansk danssvit och Astor Piazzolla. Spelningen i kohagen var trions allra första uppträdande tillsammans.

Kammarmusik500
Samuel Coppin, Andreas Genberg och Malin Trast.

 

Korv-och-hamburgare500
Gröna Hagars Kött serverade grillad korv och hamburgare i pausen.


I konsertens andra akt framförde albumaktuella duon Marc and the Matron bestående av Therese och Marc Linder eget material från sin kommande skiva, men också tolkningar av andra artister.
Duons musik är en blandning av indie, folk och pop.

 

Skonsang500
Albumaktuella duon Marc and the Matron.


Idén till konserten i bäckravinen i kohagen fick Johanna Westerdahl och Emil Hedin vid en skidtur tidigare i år, under stjärnklar himmel.

En lyckad idé skulle det visa sig. En magisk och meditativ upplevelse. När skymningen sänkte sig kunde man i ögonvrån ana älvornas dans till musiken genom sommardimman.



Text och bild:
Carina Kreku Hofvander Ad Manum


Mycket gott på Salamässan

Mässdagarna i Sala flöt på bra. Solen strålde mest hela tiden och besökarna var många. Det var också många som var sugna på hamburgare och grillad korv.


Grona-Hagar-pa-Salamassan


Kön var lång så gott som hela tiden, och det tycker vi är ett gott betyg. För den som väntar på något gott väntar med glädje på Gröna Hagars hamburgare och grillade korv.

Grona-Hagars-pa-Salamassan1


På scen under lördagen fanns Lill-Babs och David Lindgren. På söndagen var det Sean Banan som gällde. Sean Banan sjöng, spexade och spred både glädje och tänkvärdheter till en entusiastisk jättepublik.

 

Grona-Hagar-och-Sean-Banan

Foto: Carina Kreku Hofvander

 

 

MissingPeople

 

Missing People Sweden, MPS, är en ideell förening som hjälper polis och anhöriga runt om i Sverige med efterlysningar, skallgångar, dykningar och hundspårning när personer försvinner spårlöst.

Genom att ha lokalavdelningar i varje län jobbar MPS mot att kunna genomföra skallgångar inom 6 timmar från att de fått in anmälan om en försvunnen person, oavsett var i landet personen har försvunnit.


Missing People Sweden har tillkommit genom idogt arbete från ett antal frivilliga och med ekonomiskt stöd från såväl privatpersoner som företag.


Vi i Gröna Hagars Kött är medlemmar och stödjer Missing People Sweden, MPS.
Gör det du också!

Läs mer om Missing People, om att bli medlem och stödja MPS.