AROS120

 

 

Frank110

 

 

Friibergs170

 

Farna120
 

 

 Grand160

 

Hofvander120

 

 

Långholmen Wärdshus, Stockholm.

 

noia120

 

Noors150

 

Nasby135


Oaxen150

 

ProFarmmat120

Regissors120



Rival120 

 

Rosendal180



 

Schenstromska150

 

skarholmen110 

 

Stenugn120 

 

Spritmuseum150

 

SvaMagra160


 

 32rum110

 


 Tarna115

 


Aske155

 

 

 Von Kraemers155

 

 

I väntans tider!

Snart ska kossorna här i Skogbyn börja kalva. Förra året föddes första kalven den tolfte februari och det brukar inte skilja så många dagar från år till år.
Men kossor av köttras är för det mesta väldigt duktiga på att maskera när det är dags. Man ser att det sker en förändring, men om kon sen kommer att kalva om tjugo minuter eller om två veckor visar hon inte – eller som en äldre lantbrukare uttryckte sig på frågan om hur man kan se att det är dags:
– Jaa, det är när ett par klövar sticker fram.
Det bästa man kan göra är att gå ut och titta till kossorna direkt på morgonen när man stiger upp. De anser sig nämligen sköta det hela skickligast själva!


Skogbynkorna-i-februari500

 

Mathantverk 2014 finalen

Nu är vi hemma igen från Nyköping och Gastronomiska samtal. Vi vann inte något pris men juryn var mycket bestämd i sin uppfattning att nivån hade höjts från tidigare år och att alla deltagande bidrag var mycket proffsiga.


Det har varit två väldigt inspirerande dagar där många tankar och idéer har bollats. Ett område jag själv var med på är hur vi kan utveckla snabbmat.

Ideer pa vallagad snabbmat

En del av tankarna som kom fram om hur vi kan utveckla snabbmat.

Vad jag aldrig kommer att glömma är det som kocken Mattias Dahlgren sa efter middagen och prisutdelningen:
– Betänk att den måltid vi nu avnjutit inte hade varit möjlig för fem år sedan, för då fanns inte de här produkterna.

Middagen innehöll provsmak på massor av nya ostar, nya charkprodukter, nya drycker, nya bröd och gud vet allt. Och innan middagen var över hade jag provsmakat mer än 25 nya produkter av olika slag – de allra flesta mycket goda.

Jag skulle nog vilja påstå att visionen matlandet lever!

Rodvinskokt oxkind fran Grona Hagars Kott

Rödvinskokt Oxkind – vårt bidrag.

 

Lennart Westerdahl

 

Lamningen i full gång!

Nu är lamningen i full gång hos Jan-Erik på Lilla Hörngår'n. Så här ser årets första lamm ut. Han heter Salomon och på bilden två dagar ung.

Salomon400

Salomon, två dagar.

Salomon1400

 

Fler söta små lamm.

Fler-lamm400

Lamm400

 

 

 

Rödvinskokt oxkind vann i Västmanland

Vinnarrätten i tävlingen Matverk Västmanland där kockar och råvaruproducenter tävlar ihop blev Rödvinskokt oxkind från Gröna Hagars Kött med varmrökt sidfläsk och smålökar.

Vinnarna är Petter Oscarsson, kock på Karmansbo Herrgård, med lagkamrat råvaruproducenten Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött.

Länsfinalen avgjordes på Västerås slott med landshövding Ingemar Skogö som juryordförande.
Nu ska Petter Oscarsson och Lennart Westerdahl tävla i nationella finalen i Nyköping den 29–30 januari 2014.



– Oxkind har hittills varit en ganska ovanlig rätt på svenska matbord, säger Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött. Men det är en styckningsdel som blivit alltmer eftertraktad på senare tid. Många kockar frågar efter kind idag. Man har upptäckt hur mört och gott det kan tillagas.

 

Rodvinskokt-oxkind 200Juryns motivering löd så här: ”De tävlande har skapat en produkt som är en upplevelse att njuta av. I produkten har man lyckats att balansera doft och smak på ett utomordentligt sätt där råvarornas naturliga smaker är tydliga. Med en briljant teknik har de tävlande skapat en textur som är silkeslen och utöver det vanliga. Idén med att kunna köpa udda köttdetaljer som är förädlade genom långkok till snabbmat som passar i dagens samhälle är ett innovativt sätt att bevara svenska och västmanländska matlagningsmetoder och tillagningssätt. Produkten har en hög potential på marknaden genom att den smarta förpackningen gör att det är lätt att värma och servera riktigt god vällagad mat på kort tid.”

 

Snabblagat långkok


Petter Oscarsson, kock Karmansbo Herrgård gillar att experimentera med smaker och råvaror. Det var när han på en restaurang blev serverad oxkind med rödvinssås, som idén till att utveckla en egen variant föddes. Det visade sig bli en lyckad variant som kammade hem förstapriset.

Petter försöker slå hål på uppfattningen att filén är den bästa delen. Med sin rödvinskokta oxkind har han bland annat övertygat landshövding Ingemar Skogö att hans maträtt är godast i länet.


– Oxkind har en kraftigare köttsmak än andra köttprodukter. En bra tillagad oxkind är mycket godare än oxfilé och den blir så mör att den smälter i munnen, säger Petter.


Oxkinderna fick ligga i rödvinslag i drygt ett dygn, därefter var det långkok som gällde med rotfrukter, örter, vitlök och även lite varmrökt fläsk från Nibble Gård utanför Västerås.

En klar fördel med den här anrättningen är att den kan nå konsumenten färdiglagad och vakuumförpackad, och därefter enkelt och snabbt värmas i mikrovågsugn. Ett snabblagat långkok.


I och med segern i länsfinalen får Petter nu representera Västmanland i den nationella finalen nästa år tillsammans med Lennart, Gröna Hagars Kött varifrån oxköttet kommer.


Petter-Oscarsson200       Lennart-Westerdahl200

– Det är jättekul att vinna och känns spännande inför finalen, tycker Petter och Lennart.

 

Matverk – produkttävlingen med gastronomi i fokus


”Matverk 2014” är en riksomfattande produkttävling där lag om 2–3 personer som representerar olika roller i det gastronomiska utvecklingsarbetet – odlare/uppfödare, förädlare och kock – samarbetar kring att ta fram en ny förädlad produkt präglad av den svenska gastronomin och med en regional förankring.

Tävlingen genomförs som landskapsvisa deltävlingar och en riksfinal. Till riksfinalen kvalificerar sig de produkter som är vinnare i varje landskapsfinal.


Finalerna skedde löpande i de olika landskapen under hösten. Varje lag tävlade om att vinna Matverk i sitt landskap och få en fribiljett till riksfinalen på Gastronomiskt Forum i Nyköping den 29–30 januari 2014.


Syftet med tävlingen är bland annat att nya produkter ska få se dagens ljus, bli provade i jury och därefter etableras i butik, restaurang- eller storkök.

 

Lena-Ryberg-EricssonLedde regiontävlingen gjorde Lena Ryberg-Ericsson, Västmanlands matambassadör, tillika projektledare för Smaka på Västmanland.


Smaka på Västmanland är en ekonomisk förening med visionen att stärka landsbygdsföretag, skapa arbetstillfällen samt en god, trygg, nyttig, hållbar och nära matkedja med utvecklad regional matkultur.

 

 

 

 

Vin- och delimässan 2013

Vi kommer att delta på Vin- och delimässan i år också.
Plats Aros Congress Center.
Tid fredag 20 september kl. 13 – 20 och lördag 21 september kl. 11 – 19
Tänk på att entrén stänger en timme innan stängning.

Välkomna!

Vin-och-deli

Bildgåta
Är Grönahargarna på fotot 'in action' före, under eller efter mässan och vinprovningen?

 

Läs mer om Vin- och delimässan.

 

Trevlig midsommar gul

MissingPeople

 

Missing People Sweden, MPS, är en ideell förening som hjälper polis och anhöriga runt om i Sverige med efterlysningar, skallgångar, dykningar och hundspårning när personer försvinner spårlöst.

Genom att ha lokalavdelningar i varje län jobbar MPS mot att kunna genomföra skallgångar inom 6 timmar från att de fått in anmälan om en försvunnen person, oavsett var i landet personen har försvunnit.


Missing People Sweden har tillkommit genom idogt arbete från ett antal frivilliga och med ekonomiskt stöd från såväl privatpersoner som företag.


Vi i Gröna Hagars Kött är medlemmar och stödjer Missing People Sweden, MPS.
Gör det du också!

Läs mer om Missing People, om att bli medlem och stödja MPS.