AROS120

 

 

Frank110

 

 

Friibergs170

 

Farna120
 

 

 Grand160

 

Hofvander120

 

 

Långholmen Wärdshus, Stockholm.

 

noia120

 

Noors150

 

Nasby135


Oaxen150

 

ProFarmmat120

Regissors120



Rival120 

 

Rosendal180



 

Schenstromska150

 

skarholmen110 

 

Stenugn120 

 

Spritmuseum150

 

SvaMagra160


 

 32rum110

 


 Tarna115

 


Aske155

 

 

 Von Kraemers155

 

 

Spännande besök

I går hade vi besök av politiker från både kommun och regering.

 

Sven-Erik Bucht

Det blev ett spännande möte.

Vi pratade om allt möjligt från köttkvalitet och regelverk till övergripande landsbygdspolitik.

 

Sven-Erik Bucht

Våra gäster bjöds på egen Salalami och på äppelmust från Fallängetorp.

På bilden landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

 

Sala Allehanda Västmanlands Nyheter

Julia från Sala Allehanda och Cecilia från Västmanlands Nyheter.

 

 Annika Andersson Ribbing

Annika Andersson Ribbing, politiskt sakkunnig åt Sven-Erik Bucht.

 

Sven-Erik Bucht

 

Till

En livsmedelsstrategi för Sverige

– fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Kortversion av regeringens proposition 2016/17:104

 

Sven-Erik Bucht

Vi hoppas att vi gjorde avtryck hos kommunen och regeringen.

 

 

Vin- och delikatessmässan 2016

Kom och träffa oss på Västerås vin- och delikatessmässa, Aros Congress Center, helgen 16-17 september.

Beställ din köttlåda här på vår hemsida före onsdag 14 september så bjuder vi på entrén till mässan, inklusive garderob och ett vinprovarglas, till ett värde av 275 kronor.

Beställ köttlåda.

 

Mässans öppettider
Fredag 16 september 14.00-20.00
Lördag 17 september 12.00-19.00

Mer info om vin- och delikatessmässan.

 

Välkomna!

 

Grillnatta

Årets Grillnatta gick som smort med hjälp av duktiga ungdomar från Norrby Sportklubb och lokalpolitiker som grillade våra hamburgare.

IMG 0963-420 

IMG 0940-420

IMG 0943-420

IMG 0958-420

IMG 0948-420

IMG 0967-420

Samarbete med ProFarmMat

Gröna Hagars Kött samarbetar nu med ProFarmMat, ett lokalt företag som levererar matkassar, matidéer och inspiration.

 

Läs mer om ProFarmMat.

 

 

Massor av lamm i Fallängetorp!

Lamningen är nu igång i Fårpalatset på Fallängetorp då ett tiotal tackor tillsammans kan får upp till tjugo lamm på ett och samma dygn.

En lamning per år har vi på Fallänge och den sker på våren, i slutet av mars och under april månad.

 

Anitha420
Anitha.


Det här är en intensiv tid och det är jätteroligt att se de spralliga, pigga och urgulliga små lammen.

Per420
Per.


Om allt går som det ska kommer etthundraåttiofem tackor att tillsammans få drygt trehundra lamm, alltså ett till tre lamm vardera.

Två lamm per tacka är det ideala eftersom juvret består av två delar och tackan då kan ge di utan problem, och konkurrens lammen emellan kan undvikas.

Trillingar420
Det kan bli trångt vid maten om man är lammtrilling.


Flera olika raser

Våra får är en blandning av flera olika raser, bland andra pälsfår från Gotland; Leicester, en brittisk ras; Texel, härstammande från en ö vid den holländska kusten, samt finullsfår.

De här raserna har ypperliga kött- och pälsegenskaper, och blandningen har visat sig vara mycket lyckad.


Äter bara gräs

Djuren är uppfödda på enbart gräs och ska snart släppas ut på bete som varar hela sommaren, fram till september, oktober, beroende på vädret.

När det inte finns färskt gräs äter de ensilage, alltså fermenterat eller syrat gräs.

Ensilage är bra för djurens magar, ungefär som surkål är för oss människor, och innehåller inga tillsatser, bara nyttigheter.

Ensilagebalarna är de vita, rosa eller gröna bollarna vi ser lite varstans på ängarna, ute på landsbygden.

4lamm420


Klippning

Vi klipper fåren två gånger om året. En gång i slutet av oktober, början av november, beroende på hur höstvädret är, och sedan i mars inför lamningen.

Tyvärr är efterfrågan på ull liten. Bara några få svenska företag spinner ull till garn.

Av femhundra kilo prima sommarull går endast cirka trettio kilo åt till förädling. Resten måste vi i dagsläget kassera. Men vi jobbar på att hitta säljkanaler och förädlingsmöjligheter för ullen med dess fantastiska egenskaper.

Däremot är det stor efterfrågan på våra fina svarta, grå och vita skinn.

När fåren tas in igen i höst efter sommarbetet, kommer de att klippas av fårklippare.

1lamm420


Just nu har vi tre baggar som byts ut med några års mellanrum. Det är viktigt med tanke på genitiken.

Fram i november får baggarna gå med tackorna i Fårplatset, och fyra månader och tre veckor senare är det full fart igen med små skuttiga, spralliga lamm.

 

Till Fallängetorp.

 

Trevlig midsommar gul

MissingPeople

 

Missing People Sweden, MPS, är en ideell förening som hjälper polis och anhöriga runt om i Sverige med efterlysningar, skallgångar, dykningar och hundspårning när personer försvinner spårlöst.

Genom att ha lokalavdelningar i varje län jobbar MPS mot att kunna genomföra skallgångar inom 6 timmar från att de fått in anmälan om en försvunnen person, oavsett var i landet personen har försvunnit.


Missing People Sweden har tillkommit genom idogt arbete från ett antal frivilliga och med ekonomiskt stöd från såväl privatpersoner som företag.


Vi i Gröna Hagars Kött är medlemmar och stödjer Missing People Sweden, MPS.
Gör det du också!

Läs mer om Missing People, om att bli medlem och stödja MPS.